Tan Ajahn Mun is een van de meest gerespecteerde en bekende meditatiemeesters van de Thaise bostraditie van de afgelopen eeuw.

Deze biografie, geschreven door de tevens zeer gewaardeerde Ajahn Maha Boowa, geeft een waardevolle blik in zijn leven en beoefening. Het is een heftig werk waaruit blijkt hoeveel inspanningen nodig is om het bewustzijn te bevrijden, en tegelijk een werk vol bizarre en wonderlijke gebeurtenissen die des te krachtiger overkomen door de no-nonsense houding van Tan Ajahn Mun zelf.

Opvallend is dat Tan Ajahn Mun nadrukkelijk samatha-meditatie beoefende voordat hij zich bezig ging houden met inzicht (vipassanā). Uit een ander boek (getiteld ‘Patipada’) over de beoefening van Tan Ajah Mun blijkt zelfs dat hij samatha-meditatie op ‘buddho’ beoefende. Mensen die beweren dat hij vipassanā beoefende en onderwees moeten dit werk vooral eens goed lezen.

Naast Tan Ajahn Mun wordt ook een deel van het leven van Tan Ajahn Sao weergegeven, een andere grote monnik uit de bostraditie, die tevens samatha-meditatie op ‘buddho’ onderwees.