Ledi Sayadaw is een van de grote Theravāda-boeddhistische monniken van de vorige eeuw, geroemd om zijn kennis over de Abhidhamma maar ook over zijn nadruk op de beoefening van meditatie.

Zijn naam kreeg hij door de intensieve meditatie die hij beoefende in het Ledi bos waar hij later ook meditatie onderwees. Ledi Sayadaw wordt wel gezien als een van de grondleggers van de moderne vipassanā-beweging (de nieuw Birmese methode) die later door Mahasi Sayadaw werd onderwezen.

Opvallend is echter dat Ledi Sayadaw in zijn boeken ook veel nadruk legt op samatha (concentratie). In duidelijke toon uit hij zijn verbazing over het gebrek aan concentratie bij zijn tijdsgenoten, dat hij als essentieel zag voor het verdere meditatieproces, en spreekt hij herhaaldelijk over het ontwikkelen van samatha en vipassanā (concentratie en inzicht), en niet over alleen vipassanā.

Dit werk is een fantastisch, direct en zeer confronterend boek over de 37 factoren van verlichting (Bodhipakkhiyadhammā). Er is geen ontsnappen aan de energie die Ledi Sayadaw overbrengt.

Al snel wordt duidelijk dat er nog heel wat werk aan de winkel is. Nu is de tijd om te mediteren, nu is het moment om stappen te zetten! Een absolute aanrader.