De Redactie

Herkomst en Gebruik van de Mālā (Meditatie Ketting)

Herkomst en Gebruik van de Mālā (Meditatie Ketting)

Mālā is Sanskriet voor ketting. Specifiek wordt hiermee de kralenketting bedoeld die vaak wordt gebruikt tijdens het mediteren.

Wanneer de mens begon met het gebruiken van de kralenketting voor meditatie is niet zeker. De oudste beeltenis van een kralenketting in religieuze context komt uit het oude Griekenland (rond 1700 v.Chr.). Het gebruik is echter waarschijnlijk terug te voeren op de meditatieve stromingen binnen de Indus-beschaving (3000-1500 v.Chr.).

Naast het boeddhisme kennen ook andere hedendaagse religies vergelijkbare kettingen. Denk aan de christelijke rozenkrans of de islamitische misbaha.

In het boeddhisme wordt de mālā meestal gebruikt tijdens het reciteren van teksten of mantra’s, beschermende verzen. Vooral in het Mahāyāna- en Vajrayāna-boeddhisme wordt de mālā veel gebruikt.

Met uitzondering van Myanmar komt het gebruik van de mālā in Theravāda-boeddhistische landen minder vaak voor. Mogelijk wijst dit op de invloeden van het Mahāyāna en Vajrayāna in het Theravāda-boeddhisme van Myanmar, waar al deze stromingen bij elkaar zijn gekomen.

De boeddhistische mālā telt meestal 108 kralen, soms zie je kleinere versies van 54 of 27 kralen (afgeleiden van 108). Het gebruik van 108 kralen in de ketting lijkt terug te voeren op de Mokugenji sutta:

Een koning genaamd Haruri sprak eens in verdriet tot de Boeddha: ”In de afgelopen jaren hebben hongersnood en ziekte mijn kleine land geplaagd. De mensen zijn bedroefd. Ik maak mij hier continu zorgen over. Wij zitten in een benarde positie. De Dhamma is te diep en te groots om te beoefenen. Leer mij alstublieft de kern van de Dhamma.”

De Boeddha antwoordde: “Koning, als u de wereldlijke verlangens ten einde wil brengen, maak dan een kralenketting van 108 houten kralen. Hou ze altijd bij u en reciteer ‘Namo Buddha, Namo Dharma, Namo Sangha’. Tel een kraal bij elke recitatie.”

Gebruik van de mala bij meditatie op de mantra Buddho

Binnen de boeddhistische meditatieve traditie in Myanmar bestaat naast de populaire vipassanā-beweging van de afgelopen 100 jaar van oudsher een groep die zich richt op het ontwikkelen van concentratie (samādhi).

Eén van de objecten die daar voor het ontwikkelen van samādhi voor wordt gebruikt is het geluid van het woord buddho. In andere Theravāda-boeddhistische landen, zoals Thailand, wordt buddho meestal mentaal gereciteerd, in stilte of gekoppeld aan de ademhaling.

Tijdens de meditatie op het geluid van buddho maken wij gebruik van een mālā als hulpmiddel bij de ontwikkeling van diepe kalmte en concentratie (samatha).

Dit komt omdat het door de vingers laten gaan van de kralen helpt te voorkomen dat het bewustzijn afdwaalt naar prettige sfeertjes.

De kralen helpen als het ware om het bewustzijn te aarden.

Ze geven extra materiële (rupa) houvast aan het verdere mentale proces. Elke kraal benadrukt de mantra als het ware.

Hoe gebruik je de mālā?

Je legt de mālā in een oneindig teken (∞) en houdt de kralen losjes met je vingers vast, de kralen wat steviger tussen duimen en wijsvingers.

Elke keer als je hardop buddho herhaalt tel je een kraal met je rechterduim (als je linkshandig bent met je linker duim).

Als je met je rechterhand de kralen één voor een beroert dan zorg je er met links alleen maar voor dat de kralen door lopen, je hoeft daar niet persé elke kraal te raken.

Er zijn mensen die zeggen dat je, wanneer de kralen een rondje hebben afgelegd en je bij de ‘Guru kraal’ komt (de vaak iets grotere kraal waar de uiteinden van het rijgsnoer uit komen) je de ketting moet omdraaien.

Dat is echter nergens voor nodig. De ketting is niet heilig, is niet het doel maar een middel.

Het object van concentratie blijft het geluid, als je telkens moet opletten wat voor soort kraal door je vingers gaat dan ben je te afgeleid en belemmert dit het krijgen van diepe concentratie.

Op een gegeven moment kan het zijn dat het fijn is de kralen sneller dan de woorden te laten draaien om de nadruk op de verschillende momenten binnen het geluid te leggen.

Ook kan het zijn dat je op gegeven moment een mentaal licht gaat zien, of verschillende (vormen van) Boeddha’s.

Het maakt niet uit wat er gebeurt.

Je laat de kralen gewoon rustig door je handen draaien en blijft luisteren naar het geluid. Geduldig en ontspannen, zonder te willen.

Je zit hier, bent hier, gewoon aan het luisteren, woord voor woord, kraal voor kraal. Concentratie komt vanzelf, wordt vanzelf dieper als de voorwaarden daar voor aanwezig zijn.

Maak je geen zorgen.

Dat is hoe we de mālā gebruiken.


Wil je beginnen met mediteren of ben je op zoek naar meer verdieping?
Wij bieden persoonlijke begeleiding, volledig op donatie basis.

Gratis Meditatiecursus

Je moet zelf de inspanning leveren, de Boeddhas wijzen slechts de weg

Boeddha, Dhp 276