Wil je meer weten over samatha meditatie op Buddho, het Boeddhisme of de Abhidhamma? Of wil je beginnen met mediteren?

Stel gerust je vraag of maak een afspraak om eens persoonlijk verder te praten. Het contact is geheel vrijblijvend en kosteloos, wij onderwijzen de Dhamma uit diepe dankbaarheid voor al het goeds dat het ons heeft gebracht.

Je bent ook van harte welkom voor een gesprek over zingeving. Wat zijn belangrijke dingen in het leven? Waar staat er spanning op de boog?

Voor praktische informatie kun je ook onze ‘over ons’ pagina bezoeken.(door op ‘Neem contact op’ te klikken stem je in met ons privacybeleid)

De Eerste Stap


De meeste mensen kennen de gezegde ‘een reis van duizend mijl begint met de eerste stap’. Dit geld ook voor de graduele boeddhistische weg van moraliteit, concentratie en wijsheid. Bhikkhu Bodhi schrijft hier heel mooi over in zijn boek ‘The All‐Embracing Net of Views’:

Het is de ervaring van lijden (dukkha) die een persoon er toe aanzet de leer van de Boeddha op te zoeken, maar het is wijsheid of inzicht dat ervoor zorgt dat de leer wordt geaccepteerd en stappen op het pad worden gezet.

Want om het pad te betreden moet worden ingezien dat lijden niet een toevallige bijkomstigheid is van het leven waar simpele verzachting voor mogelijk is, maar inherent aan het bestaan zelf; en je moet je realiseren dat de oorzaak niet de omstandigheden zijn, maar de eigen wanen en verlangens, die recht gezet kunnen worden door het voorgeschreven pad te volgen.

Dit is de eerste essentiële stap zonder welke de grote mars naar bevrijding niet zou kunnen beginnen.

En net als dat de laatste stap van een lange reis niet wezenlijk verschilt van de eerste, maar enkel in de positie in de serie, net zo is de uiteindelijke doorbraak van wijsheid waarmee onwetendheid wordt vernietigd en verlichting wordt verkregen in essentie niet anders, maar verschilt deze enkel in kracht, helderheid en doordringendheid, van de eerste roering van wijsheid die de persoon aan heeft gezet tot de lange en lastige mars.