Wil je meer weten over samatha-meditatie op ‘buddho’ , het boeddhisme of de Abhidhamma? Of wil je beginnen met mediteren?

Stel gerust je vraag of maak een afspraak om eens persoonlijk verder te praten. Je bent ook van harte welkom voor een gesprek over zingeving. Wat zijn belangrijke dingen in het leven? Waar staat er spanning op de boog?

Het is trouwens geen enkel probleem als je iemand mee wil nemen tijdens je bezoek.

Maak je liever kennis in een (kleine) groep? Schrijf je dan in voor onze introductie-bijeenkomst.

Wij onderwijzen de Dhamma uit diepe dankbaarheid voor al het goeds dat het ons heeft gebracht. Aan het contact of de begeleiding zijn dan ook geen kosten verbonden, wij werken volledig op basis van vrijwillige donaties.

Gebruik onderstaand formulier of .

De Eerste Stap


De meeste mensen kennen het gezegde ‘een reis van duizend mijl begint met de eerste stap’. Dit geldt ook voor de graduele boeddhistische weg van moraliteit, concentratie en wijsheid. Bhikkhu Bodhi schrijft hier heel mooi over in zijn boek ‘The All-Embracing Net of Views’:

Het is de ervaring van lijden (dukkha) die een persoon er toe aanzet de leer van de Boeddha op te zoeken, maar het is wijsheid of inzicht dat ervoor zorgt dat de leer wordt geaccepteerd en stappen op het pad worden gezet.

Want om het pad te betreden moet worden ingezien dat lijden niet een toevallige bijkomstigheid is van het leven waar simpele verzachting voor mogelijk is, maar inherent aan het bestaan zelf; en je moet je realiseren dat de oorzaak niet de omstandigheden zijn, maar de eigen wanen en verlangens, die rechtgezet kunnen worden door het voorgeschreven pad te volgen.

Dit is de eerste essentiële stap zonder welke de grote mars naar bevrijding niet zou kunnen beginnen.

En net als dat de laatste stap van een lange reis niet wezenlijk verschilt van de eerste, maar enkel in de positie in de serie, net zo is de uiteindelijke doorbraak van wijsheid waarmee onwetendheid wordt vernietigd en verlichting wordt verkregen in essentie niet anders, maar verschilt deze enkel in kracht, helderheid en doordringendheid, van de eerste roering van wijsheid die de persoon er toe aan heeft gezet om de lange en lastige mars te gaan maken.