Hier vind je door ons geschreven of vertaalde teksten, video’s, audio-bestanden en meer met betrekking tot meditatie en het boeddhisme. Mocht je ons werk willen ondersteunen dan kun je altijd een donatie geven.

De inhoud is vooral bedoeld ter verdieping en inspiratie. Als je vragen hebt naar aanleiding van wat je tegenkomt kun je altijd contact met ons opnemen. Voor nog meer verdieping kun je bij onze (Engelstalige) aanbevolen boeken terecht.

Blijf op de hoogte van de laatste berichten Schrijf je in op onze Nieuwsbrief
(door op 'inschrijven' te klikken stem je in met ons privacybeleid)

Twee Benaderingen van Inzichtmeditatie

Vandaag de dag geniet het beoefenen van inzichtmeditatie mondiale populariteit, maar in het behalen van dit succes heeft het een subtiele metamorfose ondergaan.

De Dhajagga-paritta Chant (Iti pi so…)

Bij de ‘iti pi so’ chant sta je stil bij de kwaliteiten van de Boeddha, de Dhamma en de Sangha. Een mooie manier om je meditatie te beginnen.

BUN Studiedag Macht en Misbruik in het Boeddhisme, Deel 3: Hoe Nu Verder

In dit derde deel blikken wij naar aanleiding van wat we hebben geleerd naar de toekomst en geven we suggesties over hoe vanaf hier verder te gaan.

BUN Studiedag Macht en Misbruik in het Boeddhisme, Deel 2: De Dag Zelf

In dit tweede deel staan wij stil bij onze ervaringen tijdens de dag zelf en staan stil bij enkele verontrustende incidenten die zich hebben voorgedaan.

BUN Studiedag Macht en Misbruik in het Boeddhisme, Deel 1: De Voorbereiding

In dit eerste deel staan wij stil bij de voorbereiding op deze dag, wat ons daarbij is opgevallen en onze reactie daarop.

Een Blik op de Kalama Sutta

De Kalama Sutta wordt vaak geciteerd om een beeld van de Boeddha te schetsen als leraar die al het geloof verwerpt, maar is dit wel terecht?

Kalama Sutta: De Aanwijzing van de Boeddha voor Vrij Onderzoek

De Kalama Sutta is een van de meest geciteerde leringen van de Boeddha en zet de eigen ervaring centraal bij het onderzoeken van de werkelijkheid.

Arahants, Buddhas en Bodhisattvas

Beide paden (of voertuigen) – het arahant-pad en het bodhisattva-pad – kunnen worden gezien als geldige uitdrukkingen van de leer van de Boeddha.

De Negen Kwaliteiten van de Boeddha

Als je samatha-meditatie op buddho beoefent richt je het bewustzijn op de kwaliteiten van de Boeddha. Maar welke kwaliteiten zijn dat?

Anicca Vata Sankhāra

De term saṅkhāra staat recht in het hart van de Dhamma en geeft zicht op de Boeddha’s visie op de werkelijkheid. Maar wat betekent saṅkhāra dan?

Beelden van Ahba’s Nieuwe Uposatha Hal

In slechts 1 jaar bouwde Ahba een imposante nieuwe Uposatha Hal met een schitterend centraal boeddhabeeld in de stijl van de Mahamuni Boeddha.

Mindfulness Volgens de Boeddha

Thuis via de app, bij de yogales of op het werk, mindfulness ‘zonder boeddhisme’ vind je tegenwoordig overal. Maar wat is mindfulness volgens de Boeddha?

Jhāna Zonder Cijfers

Ajahn Fuang gebruikte zelden het woord jhāna, maar hij zei vaak “Zonder een stevige basis in concentratie, bestaat inzicht slechts uit concepten.”

Korte Boodschap van Ahba over Meditatie

Ahba spreekt in deze video kort over meditatie, met name het belang van de dagelijkse beoefening om langzaam maar zeker concentratie te ontwikkelen.

Ons Werkelijke Thuis

Een gesprek met een ouder wordende leken discipel die de dood nadert over mediteren, het zien van de vergankelijkheid, en los laten.

Hoe Ziet een Buddho Meditatie Retraite Eruit?

Als je buddho meditatie beoefent kun je ook op retraite te gaan. Maar is dat echt noodzakelijk? Wie gaat er op retraite? En hoe ziet zo een retraite eruit?

Levensstijlen en Spirituele Vooruitgang

Nieuwkomers in het boeddhisme vragen vaak of levensstijl een speciale invloed heeft op het vermogen om verder te komen op het pad van de Boeddha.

Het Probleem van Subrahma

Subrahma ziet de angst waaraan alle levende wezens onderworpen zijn en vraagt de Boeddha hoe men zich hiervan kan bevrijden.

Gedachten over de Dhamma

Mahasi Sayadaw ontwikkelde Vipassanā meditatie (inzicht-meditatie) als deur naar de kern van de boeddhistische leer door directe meditatieve ervaring.

Saddhā, Viriya, Sati, Samādhi, Paññā, Khanti, Mettā

Om wat meer handvatten te geven voor het beoefenen van samatha meditatie op ‘buddho’ spreekt Ahba met regelmaat over deze reeks mentale kwaliteiten.

Dhamma en Non-Dualiteit

Een grote uitdaging voor het Theravāda boeddhisme is de ontmoeting met ‘non-dualistische’ tradities zoals Advaita Vedanta en Mahāyāna boeddhisme.

Abhidhamma in het Kort

De Abhidhamma beperkt zich tot termen die geldig zijn vanuit een ultiem realiteits-standpunt: Dhammas [fenomenen], karakteristieken, functies en relaties.

Boeddhisme in het Kort

In het boeddhisme staan de Vier Edele Waarheden centraal. In het kort: onbevredigendheid, de oorzaak, het ophouden en de weg daarnaartoe.

Boeddhisme en Vegetarisme

Een van de leefregels in het boeddhisme is ‘afzien van doden’. Hoe kijkt het boeddhisme dan naar het eten van vlees? En was de Boeddha vegetarisch?

Boeddhisme en Moraliteit: de Vijf Leefregels

Juist moreel gedrag (sīla) is essentieel op het boeddhistische pad. Als houvast voor de ontwikkeling van sīla adviseert de Boeddha vijf leefregels (pañca-sīla).

De Leraar-Leerling Relatie Moet 100% Veilig Zijn

De ontwikkeling van je bewustzijn door meditatie is een zeer persoonlijk en intiem pad. Juist daarom moet de leraar-leerling relatie te allen tijde 100% veilig zijn.

Juiste Concentratie

Je gebruikt kalmte meditatie (samatha) om je bewustzijn tot stilte te brengen. Als je het bewustzijn stil maakt dan is dat een aspect van Juiste Concentratie.

Geduldig Inspanning Leveren Zonder te Willen

Mediteren is geen snel proces. Geduldig inspanning blijven leveren, zonder te willen, dat is belangrijk.

De Werkelijkheid Onderzoeken met Samādhi

Met samatha (concentratie) meditatie ontwikkel je een scherp, kalm bewustzijn waarmee je de werkelijkheid zonder vervorming kunt onderzoeken.

De Vijf Hindernissen die Concentratie Tegengaan

Als je medi­teert krijg je vroe­ger of later te maken met de vijf hin­der­nis­sen (pañ­ca nīva­raṇā­ni) die con­cen­tra­tie, en zo ook inzicht, belemmeren.

Seksueel Misbruik door Boeddhistische Leraren

Wij nemen nadrukkelijk afstand van boeddhistische leraren die zich schuldig maken aan seksueel misbruik, en onze compassie gaat uit naar alle slachtoffers.

Een Boeddhistische Kijk op de Problemen in de Wereld

De Boeddha onderwees dat verlangen, haat en onwetendheid de bron zijn van alle problemen. Een betere wereld begint dan ook hier, bij jezelf.

Herkomst en Gebruik van de Meditatie Ketting

In het boeddhisme wordt wel eens gebruik gemaakt van een meditatie-ketting (mālā). Waar komt dit gebruik vandaan? En hoe gebruiken wij de mālā?

Boeddhisme: Geschiedenis en Stromingen

In deze tekst staan wij stil bij de geschiedenis van het boeddhisme en de drie grote boeddhistische stromingen: Theravāda, Mahāyāna en Vajrayāna.

16 Aanbevolen Boeken over Boeddhisme en Meditatie

Er zijn veel boeken geschreven over boeddhisme en meditatie. Een keuze maken kan moeilijk zijn. Deze lijst met aanbevolen boeken is een mooi begin.

Mettā: de Filosofie en Beoefening van Universele Liefde

Metta is de sterke wens voor het welzijn en geluk van anderen. Metta is een universele, niet-egoïstische en allesomvattende liefde.

7 Praktische Meditatie Tips

Het kan best moeilijk zijn om mediteren vol te houden. Hier vind je zeven praktische tips om je te helpen jezelf toch dagelijks een meditatie cadeau te doen.

Ahba Spreekt Over Mediteren, Mindfulness en Geduld

In deze audio fragmenten spreekt Ahba over ondewerpen als verlangen, samatha, vipassana, mindfulness, geduld en metta (liefde-vriendelijkheid).

Devotie in het Boeddhisme

Devotie, een aspect van vertrouwen (saddha), is een noodzakelijke factor in de mentale balans (indriya-samata) die nodig is voor uiteindelijke bevrijding.

Eerwaarde Leeg Geschrift

Alleen door het cultiveren van echte zelfcontrole, concentratie en wijsheid, zul je weten waar het Boeddhisme over gaat.

Presentatie: Buddho, het geluid van stilte

Deze powerpoint presentatie over de weg van Buddho concentratie meditatie werd door Herman Schreuder gegeven in de Abdij van Berne te Heeswijk.

Vragen & Antwoorden over Meditatie

Probeer mindful te zijn, en laat de dingen hun natuurlijke beloop nemen. Dan zal je mind in elke omgeving stil worden, net als een stille woudvijver.

Goede Voornemens voor het Nieuwe Jaar

Als je zoekt naar een goed voornemen voor het komende jaar: er is geen beter object te vinden dan je te verbinden met de kwaliteiten van de Boeddha.

Het Cognitieve Proces volgens de Abhidhamma

Het cognitieve-proces zoals beschreven in de Abhidhamma kan helpen een einde te maken aan de onjuiste zienswijze dat er een ‘zelf’ is.

Een korte demonstratie van de Buddho meditatie

In deze video wordt door twee discipelen van Ahba een korte demonstratie gegeven van de samatha meditatie op het geluid van het woord Buddho.

Meditatie op Buddho

Wanneer je op Buddho mediteert, wees geduldig. Heb geen haast. Heb vertrouwen en gebruik bewuste aandacht om het bewustzijn bij Buddho te houden.

Uitleg over de Mayahana Shurangama Sutra

Deze mooie sutra uit het Mahayana Boeddhisme beschrijft de progressieve ervaring van concentratie en inzicht voortkomend uit meditatie op geluid.

Beelden van de Bodhgaya tempel openingsceremonie

Foto’s van de openingsceremonie van de Bodhgaya tempel in Ahba’s klooster. Een prachtige 1:1 replica van de tempel bij de Bodhi boom, Bodhgaya, India.

Pali chanting (recitaties): Anumodana, Paritta en meer

Audio bestanden en een pdf voor het reciteren (chanten) van Pali teksten. Ahba heeft aangegeven dat dit heilzaam is en de concentratie kan bevorderen.

Samaññaphala Sutta: De Vruchten van het Ascetische Leven

Deze Sutta is een meesterwerk uit de boeddhistische geschriften, een samenvatting van het hele boeddhistische pad van moraliteit, concentratie en wijsheid.

Openingsceremonie van de Dhammacakka-hall in Australie

Foto’s van Ahba’s bezoek, chant en toespraak tijdens de openingsceremonie van de nieuwe Dhammacakka hall in Bodhivana Monastery, Australië.

Ahba’s Chant en Dhamma talk in Australië

Ajahn Kalyano’s toespraak en de chant en dhamma-talk van Ahba tijdens de openingsceremonie van de Dhammacakka hall, Bodhivana Monastery, Australië.

Meditatie Les over het Gebruik van Buddho

Als iemand naar Ajahn Sao kwam en vroeg, “Ajahn, ik wil mediteren. Hoe moet ik dit doen?” dan antwoordde hij, “Mediteer op het woord ‘Buddho’.”

Inwijding van de grond voor de Bodhgaya tempel

Ajahn Kalyano verteld (in het Engels) over Ahba en zijn klooster in deze video over de inwijdingsceremonie van de grond voor de Bodhgaya tempel.

Ahba’s Paritta Chant in Wat Ratanawan

Video van de 53 minuten non-stop paritta chant door Ahba voor een ceremonie in Wat Ratanawan, op uitnodiging van Ajahn Sumedho en Ajahn Nyanadhammo.

Ultieme Realiteit en Ethische Kwaliteit in de Abhidhamma

In deze tekst staan wij stil bij de vier ultieme realiteiten en de ethische indeling volgens de Abhidhamma. Wat wordt bedoeld met heilzaam en onheilzaam?

BBC Documentaire – The Mindful Way, met Ajahn Chah

In deze korte documentaire, opgenomen in Ajahn Chah’s klooster, kun je kennis maken met het Theravada Boeddhisme, meditatie en mindfulness.

Links naar Aanbevolen Websites

Wij kunnen deze websites van harte aanbevelen als het gaat om het Boeddhisme. Boeken, audio bestanden, vertaling en meer, je kunt het hier vinden.