Ahba spreekt over mediteren, mindfulness en geduld


Ahba beantwoordt in deze Dhamma talk enkele vragen van Wouter en Merel tijdens hun bezoek aan het klooster.

  1. Uitleg over meditatie Ahba 24:04
  2. Uitleg over sati (mindfulness) Ahba 8:17
  3. Uitleg over geduld en metta Ahba 17:59

Wij beseffen ons dat Ahba voor mensen die hem niet kennen moeilijk te verstaan kan zijn en dat de grootste kracht van zijn woorden in de energie zit die hij over brengt terwijl hij spreekt. Toch willen wij deze lessen delen om andere mensen de mogelijkheid te bieden hem een keer te kunnen horen. Hier kort wat uitleg over wat er te horen is:

  1. De eerste vraag die aan Ahba wordt gesteld gaat over verlangen. In zijn antwoord benadrukt Ahba het belang van meditatie om langzaam maar zeker een einde aan verlangen en het daarmee gepaard gaande lijden te maken. Hij geeft aan dat concentratie (samatha) vooraf gaat aan inzicht (vipassana). Concentratie is het fundament. Het is belangrijk om langzaam maar zeker concentratie te ontwikkelen, in steeds hogere mate. Dit doe je door steeds te blijven proberen, maar zonder te willen. Heel langzaam maar zeker. Dan ga je vanzelf begrijpen hoe de dingen in elkaar steken, automatisch, gebaseerd op eigen ervaring. Het doorgronden van dukkha, anicca, anatta zonder concentratie is niet mogelijk. De Boeddha heeft vele levens aan zijn paramis gewerkt, denk niet dat jij de klus even in een middag klaart! Rustig, geduldig beoefen. Praten is makkelijk, echt doen is een ander verhaal. Ahba legt hier tevens het meditatiesysteem op het geluid van het woord Buddho uit.
  2. De tweede vraag gaat over mindfulness (sati). Ahba geeft in zijn antwoord uitleg over sati en het belang van inzet en doorzettingsvermogen om te allen tijde sati te beoefenen. Sati begint bij geloven in het systeem van meditatie, waardoor je het leuker gaat vinden. Als je iets leuk vindt dan ga je het meer doen. Niet oordelen over je beoefening, niet te veel nadenken, gewoon beoefenen, gewoon doen! Ook voor mindfulness geldt dat erover praten makkelijk is maar zinloos als je het niet beoefend.
  3. Als derde wordt gevraagd naar advies over het cultiveren van geduld. Ahba geeft aan dat een oorzaak voor het ontbreken van geduld een gebrek aan liefdevolle vriendelijkheid (metta) is. Er is veel boosheid (dosa) en ook veel angst bij mensen. Mensen worden snel boos in de wereld. Ahba legt een link met vroeg uit huis gaan van kinderen in Nederland. Hij zegt dat kinderen van 18 nog niet goed in staat zijn om het eigen bewustzijn te beschermen. Er wordt niet goed meer geluisterd naar de ouders. Dit is gevaarlijk voor het bewustzijn. Ahba legt uit hoe je metta kunt cultiveren. Metta wordt in de wereld vaak verward met liefde die gepaard gaat met begeerte. Metta is echter een schone verlangenloze liefdevolle vriendelijkheid gericht op alle wezens. Als je metta ontwikkelt heeft dit ook effect op je omgeving en wordt je omgeving ook liefdevoller. Ook dit begint weer met geloven, vertrouwen in het systeem. Als je vertrouwen in het systeem hebt, heb je het geduld om het te beoefenen. Mediteer voor een schoon en zuiver bewustzijn, dan is metta schoon en bestendig. Ahba legt de beoefening van metta uit als een wens naar alle wezens dat ze op alle vlakken gelukkig zullen zijn.
Terug naar Blog

Contact


Neem contact op voor meer informatie over de meditatie of voor het maken van een afspraak.

Misschien is de stap naar meditatie nu nog te groot voor je. Overweeg dan eens om langs te komen voor een gesprek over zingeving. Wat zijn voor jou de belangrijke dingen in het leven en waar staat spanning op de boog?