Door Buddho.nl


 

Abhidhamma studies is een van die boeken die je elke paar jaar kunt herlezen om er toch telkens weer nieuwe diepgang in te vinden.

Het is een uiteenzetting van de eerste heilzame citta die in de Abhidhamma Piṭaka wordt genoemd. Nyanaponika Thera weet heel mooi duidelijk te maken hoeveel lagen er te vinden zijn.

En mocht je niet het hele werk willen lezen, alleen al de introductie is het lezen meer dan waard.

In de introductie schrijft Nyanaponika Thera hoe de Abhidhamma middels analyse en synthese de kern van de boeddhistische filosofie weergeeft, namelijk dat de werkelijkheid uit losse vergankelijk momenten bestaan waar geen onderliggend zelf, geen ‘ik’ in te vinden is (anattā), terwijl er wel een oorzaak-gevolg relatie tussen deze momenten bestaat die bijvoorbeeld meditatie en moreel gedrag noodzakelijk maken voor bevrijding.

In onze korte samenvatting van de Abhidhamma staan wij hier verder bij stil.

Nu je hier toch bent…

… willen we je iets vragen. Deze website is gemaakt uit liefde voor het boeddhisme en boeddhistische meditatie. Wij streven ernaar om het onderwijs van de Boeddha zo helder en correct mogelijk weer te geven en toegankelijk te maken voor iedereen die erin is geïnteresseerd, zonder commerciële bedoelingen.

Om deze website te kunnen blijven onderhouden hebben we jouw steun nodig. Elk bedrag, klein of groot, is voor ons van grote waarde.

Via onze donatie pagina kun je via iDEAL een eenmalige donatie doen van minimaal 5 euro. Mocht je een kleiner bedrag willen doneren, of periodiek iets willen overmaken, dan verzoeken we je dat via je eigen bankomgeving te doen naar NL19TRIO0379724820 t.n.v. Stichting Buddho.

Hartelijk dank voor je vrijgevigheid!